Rendezvényünkkel minden évben támogatunk egy helyi ügyet. Idén a kedvezményezettünk a SAC ( Salgótarjáni Atlétika Club), amely nemcsak kiváló sportolókat nevelt ki, hanem példaadó a közösségformáló ereje is.

 

 

Salgótarjáni Atlétikai Club

 

A rendszerváltás után megszűnt a nógrádi megyeszékhely több sportágat is magába foglaló klubja, az SKSE. Utóegyesülete az SKDASE lett, az atléták pedig 2000. óta a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) keretén belül sportolhatnak.

A 2000-es években több jeles sportoló készült a klub keretein belül. Papp Ildikó junior Európa-bajnok duatlonista, a sokadvirágzását élő országos csúcstartó és országos bajnok, valamint volt válogatott Kadlót Zoltán, Molnár Dániel, a Heraklész-programban is résztvett Nágel testvérek: Tamás és Annamária; a tájfutó ifjoncok: Fehérvári Zsolt, Koós Diána és húga Koós Brigitta; a tarnszplantáltak közt világcsúcstartó, többszörös Európa- és világbajnok gyalogló Venyercsán László, illetve megannyi lelkes fiatal szállította a jó eredményeket. Mellettük sízők és duatlonosok edzettek az atlétákkal. Ezen egyesületen belül kezdte el az atletizálást a felnőtt válogatottban is bemutatkozó sprinter, Miklós Péter (később Bp. Honvéd SE) is.

 

Az edzők közül Máté Csaba tartott ki, míg fokozatosan Kadlót Zoltán is belerázódott az edzői szerepbe. 2012-ben a SAC együttműködési megállapodást kötött a SKÁID Kodály Tagiskolájával, melynek értelmében növekszik a klub utánpótlása, cserébe pedig segítséget nyújt az iskolai edzések lebonyolításában.

 

A közelmúlt nagyobb eredményei közül kiemelendő Ferencz Flóra diákolimpiai bajnoki címe 2011-ből (III. korcsoport. 600 méter, 36 induló: 1. Ferencz Flóra (SKÁID) 1:40,75 perc – diákolimpia-csúcs), és Barta Luca 2012-es mezei bajnoki aranya (13 éves serdülők. Lányok, 45 célba érkező, 2,5 km: 1. Barta Luca 8:48 perc).

 

  • A klub tagjai közül többen is tagjai voltak a 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is mezei diákolimpiai bajnoki címet szerző SKÁID csapatának (Barta Luca, Lipták Nikoletta, Veres Mirella, Hegedűs Kitti).
  • 2014-ben Kadlót Zoltán a budapesti veterán fedett pályás világbajnokság keretében csapatban bronzérmet szerzett mezei futásban, egyéniben 6. lett. Ugyanebben az évben Papp Ildikó hegyifutó világbajnokságon szerepelt.
  • 2015-ben Fésűs Evelin és a junior csapat (Burai Virággal és Ferencz Flórával) megnyerte a hegyifutó magyar bajnokságot. A Sport XXI-es sorozat két mezei futó állomásán is aranyérmet szerzett U13-as csapatunk.
  • 2016-ban Bartkó Virág mezei futó bajnokságot nyert, míg a diákolimpiai döntőn harmadik lett, míg a SÁIK (Lénárt Lilivel) aranyérmet szerzett. Szintén a diákolimpiai döntőn, Barta Luca a Bolyaival nyert csapatbajnoki aranyat, és ezzel kivívta a jogot, hogy az iskolai világbajnokságon szerepelhessen. A fedett pályás szezonban Bartkó Virág ezüst-és bronz, míg Ferencz Flóra bronzérmet szerzett. Oláh Bátor Gábor Egerben futott idejével országos csúcstartó lett (9 éves fiúk, 1000 m, 3:34,6). Karancsalján utánpótlás bázist alakítottunk ki, az ottani lelkes fiatalokra is számítunk a Sport XXI. programban.
  • 2017. az együttműködések éve volt. Az év elején leigazoltuk a Dornyay tájfutóit, a Mag-ikreket, akikre a mezei szezonban számíthattunk, serdülő csapatezüstérmet szereztek a mezei ob-n. Kovács Gyöngyvirág és Balázs Benjámin is aranyjelvényes szintet futott, és termelték a bajnoki érmeket. Reichardt Zalán hegyifutó bajnokságot nyert. Másik lényeges együttműködésünket a balassagyarmati Dózsa iskolával kötöttük, akikre építhetünk a Sport XXI-es versenyeken, cserébe pedig sportszerekkel, szakmai tanácsokkal segítjük munkájukat. A Sport XXI-es kiírásban a klub történetének legsikeresebb évét zártuk, létszámban és eredményekben is rekordot hozott 2017. Ezen kívül első alkalommal tudtuk a megyébe hozni az egyik állomást, az őszi mezei futó fordulónak a Tóstrand adott otthont. Atlétáink számtalan aranyérmet gyűjtögetnek a városi és megyei diákolimpiai bajnokságokon, a salgótarjáni Október 23-ai emlékfutáson, a salgóbányai Zenthe Ferenc-emlékversenyen és a Tanévnyitó esti futáson.

 

Küldetésünk, céljaink:

 

A klub segítséget nyújt a körzeti és megyei diákolimpiai versenyek lebonyolításában, segít az érettségizők felkészítésében, valamint az érettségi vizsgák megrendezésében. Egyesületünk keretén belül sífutók, biatlonosok, labdarúgók, kézilabdázók és tájfutók is készülnek sportáguk edzései mellett. A tanintézményekkel kötött együttműködésnek köszönhetően folyamatosan gyarapodik utánpótlásunk, melynek utaztatása és versenyeztetése (a Sport XXI programon túl is) növeli kiadásainkat. Idősebb versenyzőink rendszeres versenyeztetését vállaltuk, célunk, hogy az országos bajnokságokon a lehető legeredményesebben képviseljék klubjukat, a megyeszékhelyet és Nógrádot. Folyamatosan bekapcsolódunk a MASZ Mezei Liga küzdelmeibe is. Idén nyáron ötödik alkalommal rendezzük majd meg nyári táborunkat, hogy népszerűsítsük a sportágunkat. A kocogókat is felkaroljuk, Kovács Martin vezetésével segítünk azoknak, akik a mozgás öröméért választják a futást. Az Uzonival remek kapcsolatot ápolunk, Máté Csaba csoportjába évek óta érkeznek innen a tehetséges futók. Tavaly sportszerekkel háláltuk meg az együttműködést, illetve megkezdtük annak kidolgozását, hogy az iskola területén rendszeresen tarthassunk edzéseket az ottani érdeklődőknek.